Το Αληθές Ιστόρημα της καταδίκης και εκτελέσεως τη 15η Νοεμβρίου 1922 των πέντε υπουργών της Κυβέρνησης Δημ. Γούναρη και του στρατηγού Χατζηανέστη - Κωνσταντίνου Πολυχρονιάδη

Κωνσταντίνου Πολυχρονιάδη "Το Αληθές Ιστόρημα της καταδίκης και εκτελέσεως τη 15η Νοεμβρίου 1922 των πέντε υπουργών της Κυβέρνησης Δημ. Γούναρη και του στρατηγού Χατζηανέστη"

Αθήνα 2015

141 σελίδες

ISBN 978-618-81757-0-9

Τιμή: 6€

Ήταν 15 Νοεμβρίου 1922, όταν οι έξι καταδικασθέντες σε θάνατο για έσχατη προδοσία, οδηγούνται στο ικρίωμα. Ακόμα και αυτή τη στιγμή, δεν πιστεύουν ότι πεθαίνουν.

Όλο αυτό το διάστημα των δύο περίπου μηνών, που βρίσκονται στη φυλακή, υπήρξε έντονο παρασκήνιο, ανάμεσα στις κυβερνήσεις της Ελλάδας και των συμμάχων. Πρεσβείες και πρέσβεις Ελλάδας, Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας, επικοινωνούν συνεχώς, η Κυβέρνηση αλλάζει, ο πρωθυπουργός Κροκιδάς παραιτείται, δεν θέλει να πάρει το βάρος μιας τέτοιας πράξης. Ο στρατηγός Πάγκαλος που συμμετέχει στο ειδικό Δικαστήριο επιθυμεί την εκτέλεση, αμέσως.

Και αυτό γίνεται. Ποιο ήταν το παρασκήνιο; Ποιοι ήθελαν την εκτέλεση; Ποια θέση πήρε ο Ελ. Βενιζέλος; Ποιοι τον κατέκριναν;

Πρόκειται για ένα βιβλίο που ρίχνει φως στις άγνωστες λεπτομέρειες της Δίκης των Έξι, μέσα από τις σημειώσεις- ημερολόγιο που κατέγραφε ο αιγιώτης  Κωνσταντίνος Πολυχρονιάδης, διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Ελ. Βενιζέλου και στη συνέχεια του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Σωτ. Κροκιδά, καθώς υπήρξε «αυτόπτης» μάρτυρας των γεγονότων.